BANJA LUKA: ODRŽAN MARTOVSKI SOFIA KAFE NA TEMU FEMINIZAM I FILOZOFIJA (Foto)

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

BANJA LUKA: ODRŽAN MARTOVSKI SOFIA KAFE NA TEMU FEMINIZAM I FILOZOFIJA 

Na tematskoj večeri naziva Feminizam i filozofija u utorak, 29.03.2022. godine je sa početkom u 19 časova u piceriji Verdi Banja Luka, održano drugo veče Sofia kafea u 2022. godini, u organizaciji Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia Banja Luka.

Tim povodom je pred okupljenom publikom predavačica prof. dr Milena Karapetrović, redovna profesorica studijskog programa Filozofija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, iznijela i teorijski i praktično temu večerašnje večeri, a to su feminizam i ženska prava. Predavačica je ovu transdisciplinarnu oblast otvorila pitanjem: Da li ima žena u filozofiji i na koji način je filozofija morala odgovoriti na ovo pitanje.

Kroz učenja Umberta Eca i Gillesa Menagea, koji su utvdili da je jedino ime koje se u istoriji filozofije pominje Hypatija (Eco), od 65 žena koliko ih je Menage naveo u svojoj knjizi O ženama u filozofiji, iz 1690. preostaje začuđenost nad pitanjem: zašto je filozofija zamenarila problem roda, zašto se ne bavimo tim podacima?

Nakon istorijskog pregleda prava žena, odnosno koliko su žene bile uskraćene za svoja prava (učestvovanje u javnom prostoru, politici, obrazovanju i sl.), Karapetrović se osvrnula na današnje realizacije feminizma, ne u istoriji filozofije, nego u interdisciplinarnom kontekstu, kroz radove Sally Haslanger i Judith Butler. Prije zaključenja teme, predavačica je podvukla važnost propitivanja kolika je zastupljenost žena u politici, ali takođe i teorijskog bavljenja ovim pitanjem, jer “teorije pokreću svijet”, navela je Karapetrović.

Nakon predavanja otpočela je diskusija, gdje je publika iznijela kako lična, tako i aktuelna pitanja o samoj definiciji feminizma, pitanja o ženskom fudbalu, o odnosu religije i feminizma i pitanje o abortusu.

Domaćin svih dosadašnjih večeri Sofia kafea je Boško Milojević, vlasnik picerije Verdi,  koja se nalazi na adresi Branka Majstorovića 21, preko puta Gimnazije Banja Luka.

U Banjoj Luci, 30.03.2022. godine                                          
Ana Galić, koordinator Sofia kafea

GALERIJA:

Buka magazin: https://6yka.com/novosti/odrzan-martovski-sofia-kafe-na-temu-feminizam-i-filozofija

Categories: Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s