ODRŽANO PREDAVANJE NA FILOZOFSKOM FAKULTETU DOKTORICE FILOZOFSKIH ZNANOSTI LAMIJE NEIMARLIJE

Saopštenje za javnost,

ODRŽANO PREDAVANJE NA FILOZOFSKOM FAKULTETU DOKTORICE FILOZOFSKIH ZNANOSTI LAMIJE NEIMARLIJE

Dr Lamija Neimarlija je održala predavanje u četvrtak, 14.04.2022. godine sa početkom u 12 časova na temu Kriza umjetničkih tehnika, reprezentacije i recepcije: moderna umjetnost. Predavanje je održano u učionici 319 Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, a fokus predavanja je bio na avantgardnim pokretima i umjetničkom izrazu u prvoj polovini XX vijeka.

Započevši predavanje sa estetičarem Dankom Grlićem te njegovim pominjanjem Hegela i nastupanja  kraja estetike, dr Neimarlija je pred okupljenim profesorima i studentima govorila o nastanku teorija likovnih umjetnosti, pozorišta i sl. odnosno koliko se sada s empirijskog stanovišta ulazi u samo polje umjetnosti, te da ovdje više nije riječ o klasičnoj estetici, nego estetici ružnog.

Takođe, ova umjetnost više nije vezana za klasičan način filozofiranja, objasnila je dr Neimarlija, te se u takvim okolnostima umjetnost više ne nalazi u prirodi, nego se okreće društvu, psihologiji, sociologiji i sl. Umjetnost je bila nosilac vrijednosti industrijskog društva, te dolazi do preokreta – kvantitet i masovnost vrše prevrednovanje svih vrijednosti, te dr Neimarlija dodaje:

„Put do moderne umjetnosti postaje mnogo teži, ona teži intelektualizmu i mi moramo imati značajno obrazovanje i odgoj da bismo došli na put prave umjetnosti.“

Publika je zatim mogla čuti i vizuelno pogledati tačke lomova u modernoj umjetnosti, od Arganove zabrinutosti za serijsku proizvodnju tehnološkog doba, kako umjetnost mijenja svoje biće, zatim nastanak kolaža, automatizma u nadrealizmu, kao i vraćanja na ritualno porijeklo same umjetnosti u vajarstvu, te konstruktivističkog definisanja umjetničkog rada kao projektovanja (Bauhausova škola). Objasnivši krizu reprezentacije, te da postavljanjem pitanja: zašto sam ja umjetnost, umjetnost postaje filozofija, kako navodi Artur Danto, dr Neimarlija je prisutnima predstavila brojne primjere, ostavivši dilemu za bogatu diskusiju otvorenom: da li je današnja umjetnost nekomunikativna ili da li umjetnost želi biti nedovršena.

Dr Neimarlija je viša asistentica za oblast Estetika na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Dva puta je nagrađena „Zlatnom značkom Univerziteta u Sarajevu“ (2009. i 2011.), „Plaketom Filozofskog fakulteta u Sarajevu“ (2009.), proglašena za najbolju studenticu u kategoriji izuzetno nadarenih studenata/ica stipendiranih iz fonda „Suada Dilberović“, te je primila i počasno priznanje  fondacije “Karim Zaimović” (2008.). Pohađala je program Pedagoškog obrazovanja nastavnika na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu (2011./12.), kao i program obuke mlađeg akademskog osoblja na Univerzitetu u Sarajevu – TRAIN (2013.). Jedna od osnivača Udruženja dobitnika Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, te potpredsjednica u periodu od 2013. do 2016. godine; članica Udruženja za promicanje kulture i mišljenja Sofia od 2019. godine; jedna od osnivača, te članica uređivačkog odbora Naučno-popularnog časopisa Udruženja Sofia – „A priori“.

Predavanje je održano u organizaciji Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia u saradnji sa Filozofskim fakultetom Banja Luka.

U Banjoj Luci, 15.04.2022. godine                                             
Ana Galić, predsjednik udruženja

GALERIJA:

Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu: https://www.alu.unsa.ba/content/odrzano-predavanje-na-filozofskom-fakultetu-dr-filozofskih-znanosti-lamije-neimarlije

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s