SOFIA KAFE U APRILU Dr Nebojša Đurić: “Matematički način razmišljanja”

Saopštenje za javnost,

SOFIA KAFE U APRILU Dr Nebojša Đurić: “Matematički način razmišljanja”

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia u aprilu ugošćuje matematičara dr Nebojšu Đurića, asistenta matematike na Univerzitetu u Banjoj Luci, oblast matematička analiza i primjene, koji će nam izložiti temu: Matematički način razmišljanja. Dr Đurić je riješio višedecenijski matematički problem star 40 godina, koji se odnosi na inverznu spektralnu teoriju za operatore Šturm-Liuvilovog tipa sa kašnjenjem, a na ovom predavanju saznaćemo kako matematika može postati i vaš saveznik.

Domaćin filozofskog kafea je picerija Verdi u Banjoj Luci, preko puta Gimnazije, a vrijeme održavanja predavanja je 26.04.2022. godine u 19 časova, utorak.

Predavač: Dr Nebojša Đurić

Tema: Matematički način razmišljanja

Mjesto: Picerija Verdi, Branka Majstorovića 21, Banja Luka (preko puta Gimnazije)

Vrijeme: 26.04.2022. sa početkom u 19 časova

O predavanju

Matematika predstavlja osnovu za tehničke nauke, ekonomiju, kao i neke prirodne nauke. Pored toga matematiku često koristimo da riješimo svakodnevne probleme. Različiti primjeri matematičkog načina razmišljanja nas uče da savladamo probleme na lakši način. Kako matematika može da postane vaš saveznik?

O predavaču

Nebojša Đurić je rođen 17.06.1989. godine u Tesliću. Gimnaziju je završio u Tesliću 2008. godine, poslije čega upisuje studije matematike i informatike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Osnovne studije je završio 2012. godine, a master studije matematike 2016. godine na istom fakultetu.  Od 2013. godine je zaposlen kao asistent matematike na Univerzitetu u Banjoj Luci, oblast matematička analiza i primjene.

Posvećen je nauci. U periodu od novembra 2020. do oktobra 2021. godine uspio je da objavi tri vrhunska naučna rezultata u kojima je riješio višedecenijski problem star 40 godina, koji se odnosi na inverznu spektralnu teoriju za operatore Šturm-Liuvilovog tipa sa kašnjenjem.

Početkom aprila 2022. godine odbranio je doktorsku disertaciju naziva “Inverzni spektralni problemi Štrum-Liuvilovog tipa sa konstantnim kašnjenjem”, na Univerzitetu u Banjoj Luci. 

U Banjoj Luci, 18.04.2022. godine                                            
Ana Galić, koordinator Sofia kafea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s