BANJA LUKA Održano matematičko predavanje na aprilskom Sofia kafeu (FOTO)

Saopštenje za javnost,

BANJA LUKA Održano matematičko predavanje na aprilskom Sofia kafeu

Sofia kafe Udruženja Sofia je na aprilskom Sofia kafeu ugostilo matematičara dr Nebojšu Đurića. U sklopu mjesečnih predavanja u piceriji Verdi Banja Luka, u organizaciji Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia, u utorak je, 26. aprila 2022. godine, sa početkom u 19 časova, matematičar dr Nebojša Đurić asistent matematike na Univerzitetu u Banjoj Luci, oblast matematička analiza i primjene, održao predavanje na temu U potrazi za normama u liberalnoj demokratiji danas.

Ovo matematičko veče je sprovedeno u interaktivnom obliku, te je u trajanju od jednog i po časa, dr Đurić izložio matematičke primjere, odnosno zadatke, koji su zahtijevali aktivno učešće publike. Najprije sa primjerom “podjele plijena”, zatim putem “podataka i tumačenja”, te “zatvorske” dileme, kao i zadnjeg primjera, a taj je pitanje zašto dva prodavača sladoleda na istoj plaži rade jedan do drugog, dr Đurić je polako uvodio prisutne u drugačije moduse rješavanja navedenog, te pokazao i da matematika itekako može biti primjenjiva.

Prisutni su mogli čuti teorije, tj. primjere Johna Forbesa Nesha, kanadskog matematičara i Nobelovca koji je uveo ljudski faktor u ekonomiju, kao i koliko je za donošenje odluka u svakodnevnom životu važan Simpsonov paradoks, odnosno važnost podrupa u odnosu na grupe.

I nakon diskusije, dr Đurić je odgovarao na pripremljena i zanimljiva pitanja iz publike, te su prisutni napustili dešavanje vidno oduševeljeni razumijevanjem predstavljenih zadataka i njihovih mogućih rješenja.

U Banjoj Luci, 26.04.2022. godine                                           
Ana Galić, organizator Sofia kafea

GALERIJA:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s