OTVOREN POZIV ZA TREĆU KONFERENCIJU POSVEĆENU NASTAVI FILOZOFIJE U SREDNJIM ŠKOLAMA: “Nastava filozofije u digitalnom okruženju”

Poštovane koleginice i kolege,


Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da Odsek za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu organizuje treću po redu konferenciju posvećenu nastavi filozofije u srednjim školama, Philosophiae Servias Oportet.

Tema ovogodišnje konferencije je „Nastava filozofije u digitalnom okruženju”, a konferencija će se održati 26. novembra 2022. godine, u onlajn formatu. Ovim putem vas pozivamo da se priključite radu konferencije, a prijavu možete izvršiti tako što ćete popuniti prijavni obrazac koji se nalazi u prilogu i poslati ga na elektornsku adresu (philosophiaeserviasoportet@gmail.com) do 28. avgusta 2022. godine. Radu konferencije možete da se priključite sa izlaganjem, ili bez njega, kao aktivni učesnik u diskusijama koje će uslediti nakon izlaganja. Molimo vas da ovaj poziv slobodno prosledite kolegama i poznanicima iz branše kako bismo doprli do što većeg broja zainteresovanih učesnika.


Ovogodišnja tema, „Nastava filozofije u digitalnom okruženju”, odabrana je tako da služi i prošlosti i budućnosti nastavničkog poziva. Sa jedne strane, ovom temom želimo da odamo počast velikoj požrtvovanosti, predanosti i revnosti koje su u protekle dve pandemijske godine pokazali kako nastavnici, tako i učenici. Uprkos veoma otežanim, katkad i sasvim opasnim uslovima, nastava se odvijala zahvaljujući zalaganju primarnih nosioca nastavnog procesa. To je bilo i vreme neočekivane inovacije, kada je nužda prisilila predavače i učenike da otkriju nove kanale i moduse izvođenja obrazovanja. Prava je prilika da se na ovakvoj konferenciji povede razgovor o korisnim praksama koje su izvođene u protekle dve godine, da se one na taj način prepoznaju, zabeleže i zapamte. Sa druge strane, ova tema je orijentisana i na budućnost, jer prethodne dve godine su nam vrlo konkretno pokazale korist drugih kanala školovanja. Iako se nastava polako vraća na normalu, i iako se mnogi raduju potpunom povratku u učionice, ne smemo zanemariti da su brojne digitalne tehnologije koje su korišćene za vreme pandemije učinile obrazovanje pristupačnijim za neke učenike. Digitalne platforme i resursi olakšavaju deljenje sadržaja između nastavnika i učenika i mogu se korisiti za unapređenje čitavog procesa učenja. Zato vredi razgovarati i o tome koje se digitalne tehnologije mogu koristiti i izvan situacije vanrednog stanja, kao i kako da u budućnosti budemo bolje pripremljeni.
Učesnici koji bi želeli da se priključe radu konferencije sa izlaganjem kasnije će moći da
pišu rad prema svom izlaganju koji će biti recenziran i objavljen u zborniku nakon konferencije.


Teme koje ovogodišnja konferencija obuhvata uključuju, ali nisu ograničene na:

  • Digitalna nastavna sredstva u nastavi filozofije
  • Inovativne metodičke prakse onlajn nastave filozofije
  • Metodički i pedagoški izazovi nastave filozofije u digitalnom okruženju
  • Tematizovanje digitalnih tehnologija u nastavi filozofije
  • Nastava filozofije i nastava informatike
  • Studije slučaja

Ovogodišnja konferencija, sasvim prigodno temi, biće u potpunosti održana onlajn, preko platforme Google Meet. Za pristup ovoj platformi nije neophodno da pravite poseban Google-profil niti da preuzimate neku aplikaciju, dovoljno je da imate računar koji je povezan sa internetom i na njemu internet pregledač. Uoči konferencije, na elektronsku adresu koju podnesete u prijavi dobićete detaljnija uputstva za pristup skupu.


Sada već pouzdano možemo da kažemo da je uspostavljena tradicija rada konferencije Philosophiae Servias Oportet kao institucionalnog prostora za stručno usavršavanje, naučni rad i međusobno povezivanje nastavnika filozofije u srednjim školama. Kao i prethodnih godina, Odsek za filozofiju će pokrenuti postupak da se i ovogodišnja konferencija registruje kod Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kao oblik stručnog usavršavanja nastavnika shodno Pravilniku o stalnom stručnom usavršavanju i napredovanju u zvanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika. Skrećemo pažnju da zbog blagovremenosti registrovanja skupa, ove godine rok za prijavu za učešće je postavljen nešto ranije.

Pregled važnih datuma:

  1. avgust 2022. godine − rok za prijavu učešća ili učešća sa izlaganjem
  2. novembar 2022. godine − dan konferencije
  3. januar 2023. godine − rok za predaju završenih radova za zbornik

Kontakt adrese konferencije i organizatora za eventualna pitanja:
Adresa za slanje prijava: philosophiaeserviasoportet@gmail.com
Prof. dr Una Popović: unapopovic@ff.uns.ac.rs
Doc. dr Goran Rujević: goran.rujevic@ff.uns.ac.rs
Radujemo se predstojećem susretu!
Organizatori

Formular za prijavu možete preuzeti ovdje:

Categories:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s