MEĐUNARODNI DAN FILOZOFIJE 2022:  Zlata Veronika Bošnjak napisala najbolji filozofski esej

Saopštenje za javnost,

MEĐUNARODNI DAN FILOZOFIJE 2022:  Zlata Veronika Bošnjak napisala najbolji filozofski esej

Pristigle radove je vrednovala konkursna komisija Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia, u sastavu Mr Miroslav Galić sa Univerziteta u Banjoj Luci, Doc. Dr Lamija Neimarlija sa Univerziteta u Sarajevu i Ana Galić mr iz SŠC “Ljubiša Mladenović” i JU Građevinska škola Banja Luka, koji su nakon isteka roka za slanje radova, 10.11.2022. godine odabrali najbolje eseje, posebno vrednujući Znanje i razumijevanje, odnosno Primjenu i analizu izraženog mišljenja autora, u skladu sa Kriterijima za bodovanje pristiglih radova.

Prvo mjesto i novčanu nagradu od 300,00 konvertibilnih maraka osvojila je Zlata Veronika Bošnjak, maturantica druge godine dvogodišnjeg IB programa Ujedinjeni koledž svijeta u Mostaru, drugi je Marko Pavlović, student druge godine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Studijski program Filozofija, koji je osvojio novčanu nagradu od 150,00 konvertibilnih maraka, dok je treća  Kristina Marić, studentica prve godine Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Studijski program Romanistika, koja je osvojila novčanu nagradu u iznosu od 50,00 konvertibilnih maraka.

Pored dobitnika, naročitu pohvalu zaslužili su: Ana Gogić, prva godina studija Psihologije, Filozofski fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci, Brankica Lekić, drugi ciklus Učiteljskog studija Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, Lamija Hakalović, III razred, UWC Mostar, Selma Festić, prva godina Pravnog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kao i Rada Tatić, prva godina Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci.

Na Konkursu za nabolji filozofki esej 2022. ( u daljem tekstu Konkurs), uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, autori su se takmičili u pisanju argumentativnog eseja i pri tome su mogli odabrati jednu od tri teme: Da li su zoološki vrtovi i cirkusi etički dopustivi? Da li je feminizam kao pokret postigao svoje ciljeve? Treba li državi dozvoliti cenzurisanje umjetničkih djela?

Na Konkursu je učestvovalo  27 autora, srednjoškolaca i studenata, iz čitave Bosne i Hercegovine, ukupno iz 18 različitih javnih ustanova, srednjoškolskih centara i univerziteta. Pristigli su radovi iz sljedećih javnih ustanova, srednjoškolskih centara i univerziteta:

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu,

Ujedinjeni koledž svijeta u Mostaru (United World College in Mostar, UWC Mostar),

Internacionalna poslovno-informaciona akademija, IPI akademija Tuzla,

JU Gimnazija “Sveti Sava” Prijedor,

JU Elektrotehnička škola “Nikola Tesla”, Banja Luka,

Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci,

Mašinski fakultet Univerziteta u Tuzli,

Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli,

Filološki fakultet  Univerziteta u Banjoj Luci,

JU Ekonomska škola Banjaluka,

JU Gimnazija “Musa Ćazim Ćatić” Tešanj,

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci,

SŠC “Jovan Cvijić” Modriča,

JU Mješovita srednja škola Banovići,

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu,

Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli,

Internacionalni Burch Univerzitet u Sarajevu,

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci,

JUMS Elektrotehnička škola u Tuzli,

Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu,

JU Medicinska škola Doboj.

Nagrađeni radovi će biti objavljeni u petom broju Naučno-popularnog časopisa A PRIORI, Udruženja Sofia, u kategoriji NAGRAĐENI RADOVI. Svim autorima biće dodijeljene potvrde o učešću, a nagrađenim autorima plakete za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto.

Međunarodni dan filozofije je proglasio UNESCO i obilježava se svakog trećeg četvrtka u novembru. Prvi put je obilježen 21. novembra 2002. godine. Obilježavanjem Međunarodnog dana filozofije svake godine UNESCO naglašava trajnu vrijednost filozofije za razvoj ljudske misli, za svaku kulturu i za svakog pojedinca. Generalna konferencija UNESCO-a bila je uvjerena da bi „institucionalizacija Dana filozofije u UNESCO-u kao “Međunarodnog dana filozofije” dobila priznanje i dala snažan podsticaj filozofiji, a posebno nastavi filozofije u svijetu“.

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia svake godine organizuje takmičenje u pisanju argumentativnih eseja iz filozofije, na kojem mogu učestvovati srednjoškolci i studenti Bosne i Hercegovine.

U Banjoj Luci, 17.11.2022. godine                                             
Ana Galić, predsjednik udruženja

Buka magazin: https://6yka.com/kultura-i-zabava/medunarodni-dan-filozofije-2022-zlata-veronika-bosnjak-napisala-najbolji-filozofski-esej

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s