ODRŽAN GODIŠNJI SASTANAK UDRUŽENJA SOFIA 2022.

ZAPISNIK SA SJEDNICE SKUPŠTINE UDRUŽENJA SOFIA ODRŽANE 11.12.2022. godine

Dana 11.12.2022. godine sa početkom u 17:00 časova održan je godišnji sastanak Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia. Sastanak je održan elektronski, putem putem Google meet aplikacije, a na zasjedanju je utvrđeno sljedeće:

PRISUTNI SU BILI SVI ČLANOVI: Doc. dr Lamija Neimarlija, Mr Miroslav Galić, Nela Lazić Pilipović, prof. Marko Bačanović MA, Ana Galić mr.

Dnevni red:

  1. Izvještaj za tekuću godinu
  2. Planovi za narednu godinu
  3. Razno.

Realizacija:

  1. Izvještaj za tekuću godinu Udruženja Sofia

1.1 Godišnji obračun

Udruženje je izvršilo godišnji obračun u januaru tekuće godine, te je izmirilo svoje obaveze u APIF-u Republike Srpske. Računovođa Zora Džonlić je i ove godine obračunala stanje udruženja, na koji je potrošeno 50,00 (APIF) + 30,00 KM (računovođa).

1.2. Naučno-popularni časopis A PRIORI

Start hosting, odnosno domena Naučno-popularnog časopisa A PRIORI je obnovljena za 2022. godinu i iznosila je 60,00 KM.

Naučno-popularni časopis A priori od 2022. godine je uvršten u DOAJ bazu referentnih časopisa, te je svrstan u časopise od međunarodnog značaja, što je zaista ogroman uspjeh i ganarcija našeg truda i rada.

Udruženje Sofia je dobilo SAGLASNOST MINISTARSTVA PROSVJETE I KULTURE REPUBLIKE SRPSKE za dostavljanje poziva za Naučno-popularni časopis A PRIORI u srednje škole Republike Srpske.

Naučno-uređivački odbor Naučno-popularnog časopisa A PRIORI je bogatiji za nove članove odbora. U pitanju su:

Dr Igor D. Cvejić (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu).

Doc. dr. sc. Bruno Ćurko (Filozofski fakultet, Sveučilište u Splitu)

Prof. dr Una Popović (Filozofski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu).

U međuvremenu je došlo i do novine kod starih članova, ta je da je naša članica Lamija Neimarlija promaknuta u docenticu, član Miroslav Galić je postao viši asistent, a istoričar Radovan Subić je uspješno odbranio doktorat.

Ovim putem čestitamo našoj članici na ogromnom uspjehu i zasluženom napredovanju, kao i našem izuzetno vrijednom članu Galiću.

Časopis je tokom 2022. godine objavio dva broja, te je time utrao put novim, kvalitetnim kako naučnim, tako i umjetničkim radovima ovog časopisa.

1.3. Sofia kafe – realizacija i dovršetak projekta

Udruženje Sofia je u godinu 2022. stupilo sa održavanjem Sofia kafea i tim povodom gosti-predavači tokom ljetne sezone bili su:

1. Nikola Bogićević: U potrazi za normama u liberalnoj demokratiji danas

2. Prof. dr Milena Karapetrović: Feminizam i filozofija

3. Dr Nebojša Đurić: Matematički način razmišljanja

Nakon održanih filozofskih večeri tokom ljetne sezone, filozofski kafe u organizaciji Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia Banja Luka, započet 2019. godine, dovršio je svoju realizaciju 2022. godine.

Troškove za realizaciju Sofia kafea snosilo je Udruženje Sofia u saradnji sa picerijom Verdi Banja Luka, domaćinom svih večeri Sofia kafea.

Putem filozofskog kafea uspješno je riješeno više različitih problema koje za sobom povlači izostanak prilika filozofskog kadra za bavljenje filozofijom van katedri. Od ukupno četiri godine, odnosno od zvanične registracije udruženja, počev od 2019. godine, uključujući i jednu godinu pauze zbog situacije sa virusom COVID-19, kroz Sofia kafe je prošlo na desetine studenata i profesora ne samo filozofije, nego i njoj srodnih nauka, iz BiH, ali i iz regiona.

Koliko nam je zaista žao , ne može se riječima opisati, te koliko su ovakva dešavanja ključna po život same filozofije u društvu, ali odluka je donešena i idemo dalje.

1.4. ODRŽAN OKRUGLI STO  O KRITIČKOM MIŠLJENJU KAO OBRAZOVNOM CILJU 21. VIJEKA

Okrugli sto na temu “Kritičko mišljenje kao obrazovni cilj 21. vijeka” održan je u četvrtak 31.03.2022. godine sa  početkom u 12 časova, u Banjoj Luci, u organizaciji Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Okrugli sto je organizovan s ciljem analize mogućnosti za uspostavu jedinstvene baze organizacija, odnosno jedinki i institucija koje u svom radu zastupaju tezu da je kritičko mišljenje neophodna vještina koju trebamo implementirati u nastavni proces, počev već od malih nogu, tj. od predškolskih ustanova, a što zatim u nastavku uključuje i naredne nivoe školovanja.

Na okruglom stolu su učestvovali predstavnici: Udruge za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi „MALA FILOZOFIJA”, zatim profesor sa Studijskog programa Filozofija, Filozofski fakultet u Novom Sadu, predstavnik Studijskog programa Psihologija, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, kao i Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia, u nastavku navedeni taksativno:

1. Doc. dr. Bruno Ćurko, Udruga za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi „MALA FILOZOFIJA”, kao i Učiteljski studijski program, Filozofski fakulet Univerzitet u Splitu, govornik

2. Prof. dr. Una Popović, Studijski program Filozofija, Filozofski fakultet u Novom Sadu, vanredni profesor, govornik

3. Prof. dr Ivana Zečević, Studijski program Psihologija, Filozofski fakultet Univerzitet u Banjoj Luci, šef katedre, govornik.

1.5. Održano predavanje članice dr Lamije Neimarlije naziva „Kriza umjetničkih tehnika, reprezentacije i recepcije: moderna umjetnost“.

Naime, Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia Banja Luka je u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci, u učionici broj 319 Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, ugostilo doc. Dr Lamiju Neimarliju, koja je 14.04.2022. godine sa početkom u 12 časova održala predavanje na temu: “ Kriza umjetničkih tehnika, reprezentacije i recepcije: Moderna umjetnost”.

Predavanje je bilo od izuzetnog značaja kako za katedru z Banjoj Luci, tako i po Estetiku kao filozofsku discipline generalno, što je veoma značajno za dalji rast i razvoj ove discipline u našoj zemlji i regionu. Tim povodom, doc.dr Lamija Neimarlija je imala neverovatnu povratnu informaciju i publika je bila oduševljena. Takođe, Neimarlija je pristupila u Estetičko društvo Srbije, na čemu joj još jednom čestitamo.

1.6. KONKURS ZA NAJBOLJI FILOZOFSKI ESEJ 2022.

Povodom Međunarodnog dana filozofije 2022. godine, koji se obilježava svakog trećeg četvrtka u novembru, a ove godine pada 17. novembra, Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia  raspisalo je Konkurs za najbolji filozofski esej.

Učesnici konkursa su bili srednjoškolci i studenti koji su državljani BiH, a konkurs je dobilo i saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpkse. Nagrade koje se učesnici konkursa mogli osvojiti su bile novčane. U pitanju je iznos od 500,00 KM, podijeljen na tri nagrade, a troškove je snosilo Udruženje Sofia. Nakon uspješno sprovedenog konkursa, udruženje je poslalo izvještaj ministarstvu, te je uručilo nagrade i plakete za prva tri mjesta na konkursu, dok je ostalim učesnicima dostavilo potvrde o učešću.

Podsjetimo se: Prvo mjesto i novčanu nagradu od 300,00 konvertibilnih maraka osvojila je Zlata Veronika Bošnjak, maturantica druge godine dvogodišnjeg IB programa Ujedinjeni koledž svijeta u Mostaru, drugi je Marko Pavlović, student druge godine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Studijski program Filozofija, koji je osvojio novčanu nagradu od 150,00 konvertibilnih maraka, dok je treća  Kristina Marić, studentica prve godine Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Studijski program Romanistika, koja je osvojila novčanu nagradu u iznosu od 50,00 konvertibilnih maraka.

Pored dobitnika, naročitu pohvalu zaslužili su: Ana Gogić, prva godina studija Psihologije, Filozofski fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci, Brankica Lekić, drugi ciklus Učiteljskog studija Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, Lamija Hakalović, III razred, UWC Mostar, Selma Festić, prva godina Pravnog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kao i Rada Tatić, prva godina Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci.

2. Planovi za narednu godinu

Naredne godine nas očekuje sljedeće:

Godišnji obračun udruženja,

Plaćanje domene za časopis A priori,

Objavljivanje dva broja časopisa A priori,

Konkurs za najbolji filozofski esej 2023, te

Predavanja, prezentacije ili okrugli stolovi, u skladu sa odzivom, te mogućnostima udruženja,

Plaćanje godišnje članarine.


3. Razno

Prijedlozi koje smo do sada dobijali tiču se ponajviše prelaska časopisa na štampanu verziju, što je praktično neizvodimo. Nama je žao što nemamo mogućnosti da autorima ponudimo i tu vrstu predstavljanja radova, ali to bi u finansijskom smislu bilo ravno katastrofi.

Nadalje, prijedlog našeg uvaženog člana Marka Bačanovića MA, a tiče se promocija generalno našeg rada, jeste da na neki način objedinimo promocije časopisa sa recimo dodjelom nagrada za najbolji filozofski esej, što je prijedlog koji je definitivno vrijedan pažnje i realizacije, te ćemo se potruditi da se sva logistika tim povodom ostvari. Za tekuću godinu nismo bili u prilici organizovati ovu vrstu događaja, te se nadamo da će se u budućnosti izgledi za realizaciju navedenog biti realniji.

Pohvale, zahvalnice, priznanja za odabrane institucije i autore. Potvrde o članstvu će dobiti svi članovi Naučno-uređivačkog odbora Časopisa A priori, koje nose po dva boda za one koji imaju afilijaciju. Priznanja će dobiti: prof.dr Una Popović, Doc. dr Goran Rujević, Mr Mladen Matović, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Picerija Verdi Banja Luka (Boško Milojević). Pohvale će dobiti: Nikola Ačanski, Maja Isović Dobrijević, Igor Požgaj i Milan Rakulj.

U Banjoj Luci, 11.12.2022. godine
Ana Galić mr, predsjednik udruženja

Categories: Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s