Ana Galić, Matthew Rose, Svijet nakon liberalizma: filozofi radikalne desnice PRIKAZ A PRIORI BROJ 2 SVESKA 2 NOVEMBAR 2022.

Prikaz knjige

Svijet nakon liberalizma

Matthew Rose, Svijet nakon liberalizma: filozofi radikalne desnice (USA: Yale University Press, New Heaven & London, 2021.)

U izdanju Yale University Press-a u SAD-u,  2021. godine objavljena je knjiga naziva Svijet nakon liberalizma: filozofi radikalne desnice, višeg saradnika sa Univerziteta u Berkeley-u, dr Matthew Rose. Knjiga je napisana na 196 stranica, a sastavljena je od šest poglavlja i to: Prorok, Onaj koji fantazira, Antisemit, Paganin, Nacionalista, Hrišćansko pitanje. Prvo poglavlje naziva „Prorok“ odnosi se na Oswalda Spenglera i njegovo upozorenje dato u knjizi koju je objavio naziva Sat odluke, u ljeto 1933. godine. U knjizi se insinuira da je Hitler idiot. Spengler prorokuje velike krize, najdublje koje je čovječanstvo iskusilo do sada i koje će ispitati snage zapadnog svijeta. Spengler nadalje prorokuje da će doći do obojene revolucije i da će suprimacija bijele rase konačno pasti. Zanimljivo je pak, navodi Rose, da se Spengler nije toliko brinuo za te nove struje koje su dolazile i kako će im biti u svijetu u kojem su do sada imale samo inferioran odnos, nego se brinuo isključivo kako će njegov bijeli svijet preživjeti sve to.  Ipak je Spengler kao nacionalista napisao Propast Zapada 1918. godine kao predosjećanje njemačke pobjede. Propast Zapada Spenglera je učinila zvijezdom među intelektualcima, a ta godina bila je „Godina Spenglera“, piše autor.

Ostatak prikaza Ane Galić pogledati klikom na link:

http://www.casopisapriori.com/index.php/apriori/article/view/151/131.

Četvrti broj Naučno-popularnog časopisa A priori možete čitati ovdje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s