O meni/CV

 

 

Moj stari mentor me uvijek opisuje kao “Cunami”, uglavnom zbog ogromne kreativne energije i brejnstorming ideja koje unosim gdje god se pojavim, a kolege i novinari me cijene zbog integriteta i neprestane borbe da opstanem u svijetu filozofije iako nemam stalno zaposlenje. Kao profesorica u srednjoj školi među kolegama sam poznata kao neko ko insistira na etičkom kodeksu ponašanja, ispoštovanim rokovima, nastavnim planovima i programima, te važim za pripadnika autoritativnog, tradicionalnog načina predavanja (ironično, uporedo s takvim mišljenjem postala sam članica Zajednice inovativnih profesora BiH).

Smatram da filozofija treba biti primijenjena i da je ona način života, te sam se nakon egzistencijalizma kao pravca koji me je zainteresovao okrenula kritičkom  mišljenju. Najprije neformalno,  uzimajući učešća po start -apovima, a zatim i formalno, odlučila sam da probleme sa kojima se filozofija danas suočava i znanje koje posjedujem pretvorim u realna rješenja, zajedno sa kolegama filozofima i logičarima koji se bave ovom temom kako lokalno, tako i u regionu. Godine 2021. sam sprovela istraživanje na temu kritičkog mišljenja, u srednjim školama i na univerzitetima Republike Srpske, a istraživanje je dobilo saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Godine 2022. dobila sam dozvolu Republičkog pedagoškog zavoda da učestvujem u Reformi obrazovanja u Republici Srpskoj, na temu kritičkog mišljenja.

Osnivač sam Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia. Ideja vodilja mog udruženja jeste bavljenje filozofijom – čitanje, pisanje, slušanje, govorna reprodukcija i argumentovanje, odnosno, pored ovog stručnog dijela, tu je i ovaj drugi, više egzistencijalno bitan dio, a to je izlazak filozofije van akademije, u sam život. Jer, nekada nije dovoljno biti pravi mali genije koji samo čita knjige i dobar je u tome, već treba jesti, platiti račune i voditi računa o sebi i svojoj porodici. Pored formalnog procesa edukacije, nadam se da ću jednog dana i stipendirati najbolje učenike i studente, a koji sebi ne mogu priuštititi studije.

Iako bez trajnog zaposlenja, te bez afilijacije u bilo kojoj akademskoj ustanovi, uspjela sam se nastaviti baviti filozofijom godinama poslije završetka svog osnovnog ciklusa  (što je bilo 2010. godine), te sam objavila jednu stručnu monografiju, a zatim i prevode, prikaze, naučne i stručne članke u filozofskim časopisima, intervjue i eseje.

Vjerujem u pisanu riječ i da knjiga može spasiti nečiji život. Glavni sam i odgovorni urednik Naučno-popularnog časopisa A PRIORI, čiji je izdavač moje udruženje. Sada već i tradicionalno svake godine organizujem konkurs za najbolji filozofski esej, a najnoviji izazov jeste organizovanje okruglih stolova iz oblasti obrazovanja.

Rođena sam u Gradišci 1983. godine, a fakultet sam, prvi i drugi ciklus, završila na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Kada saberem oba ciklusa i napravim prosjek ocjena, onda govorimo o prosjeku 9,4. Zbog veoma opsežnog angažovanja tokom osnovnog ciklusa i preporuka mojih profesora dobila sam Republičku, te predsjedničku stipendiju Fonda Dr Milan Jelić. Zaposlila sam se kao srednjoškolski profesor u IB programu međunarodne mature u Gimnaziji Banja Luka 2017. godine, te sam te školske godine stekla i pripravnički staž, tj. licencu za nastavnika filozofije i sociologije u srednjoj školi. Narednih pet godina radila sam ili na nepunu normu tokom čitave godine u Muzičkoj školi “Vlado Milošević” Banja Luka, ili po nekoliko mjeseci u Gimnaziji Banja Luka, u nacionalnom i u IB programu, kao zamjena. Iako sam se dugo borila da pronađem smisao u ovom svijetu, sada sa svojim Miroslavom i svojom Jovanom živim život koji želim, jednostavan. Ove godine želim pronaći posao, biti uz Jovanu koja kreće u prvi razred, te dovršiti svoju knjigu Uvod u kritičko mišljenje.

Moj CV možete preuzeti ovdje: