O meni

ana galić, 05.10.2021. xs

 

Ana Galić (1983) je magistar filozofije i profesorica filozofije i sociologije. Bavi se filozofijom, prevođenjem i izdavaštvom. Živi i radi u Banjoj Luci.

Biografija

Nakon dvije godine studiranja na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, od 2002. do 2004. godine, te datog uslova za drugu godinu studija, iako uvijek odličan učenik, Galić shvata da je za ovaj studij potrebno više i znanja i novca nego što je ona to mogla priuštiti. Nakon pokušaja da sama zaradi novac (kao konobarica), Galić doživljava velike neugodnosti (traume), te usljed nemogućnosti da zaradi novac, ali i da samostalno nauči šta je neophodno za dalji nastavak studiranja, obustavlja studije i pravi jednogodišnju pauzu od svega.

Poslije toga dobila je drugu šansu, te upisuje željeni studij Filozofije i sociologije, 2005. takođe na Univerzitetu u Banjoj Luci, da bi nakon prve godine studija, uz prosjek ocjena 9,3 i preporuke profesora, osvojila Republičku, a zatim i stipendiju Fonda Milan Jelić. Tokom ljetnog raspusta na trećoj godini studija, usljed novčanih izdataka opet je počela raditi, u kopirnici, da bi se već u oktobru vratila na nastavu. Nakon odbrane diplomskog rada naziva Smisao egzistencije (Kjerkegor i Jaspers) s najvišom ocjenom, upisuje tada još uvijek eksperimentalni studij II ciklusa Studijskog programa Filozofija, uz pomoć i podršku mentora, te prijatelja i poznanika koji su joj omogućili da ekonomski obezbjedi uslove za dalji naučni napredak.

Polaže ispite iz prve godine u julu, a u oktobru 2011., netom prije upisa druge godine studija, usljed nezaposlenosti i loše materijalne situacije stopira studij do daljnjeg. Ubrzo je otkrila da joj je majka teško oboljela, te je bila uz nju do njene smrti, do 01. marta 2014. godine. Zbog izuzetno teškog stanja u porodici tokom majčine bolesti odlučila je ostaviti se svog filozofskog poziva, te je donirala svoje knjige crkvenoj mjesnoj zajednici Pokrova Presvete Bogorodice, u Gradišci. U tom periodu je počela raditi kao čistačica i radila je taj posao naredne dvije i po godine, a zatim je radila kao vaspitač u privatnom vrtiću, 2014., te kao radnik u tekstilnoj industriji, 2015. 

Dobija poziv da bude zamjena profesora Poslovne komunikacije i Demokratije i ljudskih prava u Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi Gradiška, te tu stiče prvo radno iskustvo kao profesor, 2015. Udaje se i počinje raditi istovremeno, kao novinar, urednik i call-agent 2015., a postaje majka 2016. Posao napušta u julu 2016. godine, da bi naredne godine počela raditi kao njegovateljica, radnik u prodaji u pekari, a zatim i kao čistačica Tržnog centra (veoma kratko i pomoćni radnik u kuhinji, te čistačica kafića). U tom periodu imala je jedan spontani pobačaj. Prijavivši se na konkurs za pripravnika tokom rada u Tržnom centru, primljena je za profesora filozofije i teorije znanja u IB programu Međunarodne mature u Gimnaziji Banja Luka. Tu je stekla predavačko iskustvo, zajedno sa radom u Muzičkoj školi “Vlado Milošević” Banja Luka, stekavši uslov za polaganje stručnog ispita.

Nakon višegodišnje pauze odlučila je da nastavlja sa studijama II ciklusa studijskog programa filozofija 2017. godine, te počinje da objavljuje naučne i stručne radove, osvrte, prikaze i prevode iz filozofije, kao i da učestvuje na studentskim konferencijama i naučnim skupovima. Tokom narednih godina naizmjenično je radila kao zamjena u Gimnaziji Banja Luka, kao i u Muzičkoj školi “Vlado Milošević”, stekavši brojna iskustva:

 • Sertifikat Schuler Helfen Leben o pohađanju Power up seminara za inovativne profesore Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 2017. (odabrana na osnovu preporuka svojih bivših učenika iz Srednje stručne i tehničke škole u Gradišci);
 • Postaje član Zajednice inovativnih nastavnika/ica BiHcom, 2017 – danas.
 • Stiče Sertifikat o učešću na Youth Speak Forumu, AIESEC Bosnia and Herzegovina, 2018.
 • Učestvuje u svrhu profesionalnog usavršavanja na predavanju koje je održao John Nesbitt sa Vanderbilt Univerziteta – “Pisanje pisama preporuke za učenike srednjih škola” – u organizaciji Education USA centra, Američki kutak Banja Luka/ JU Narodna i Univerzitetska biblioteka Republike Srpske, koje će pomoći učenicima u daljnjem radu i upisu na fakultete, 2018. godine.
 • Sertifikat za učitelja za učestvovanje na Sesiji Banja Luka Model Ujedinjenih Nacija BaLMUN 2018.
 • Osvaja 4. mjesto na Noći istraživača 2018. godine u Banjoj Luci, sa projektom naziva Dekartovo buđenje subjekta.

Samostalno je položila ispit i dobila certifikat Cambridge centra Banja Luka Upper Intermediate Level i/ili B2 Level, u skladu sa Common Framework of Reference for Languages, 2018. godine. Položila je stručni ispit za samostalno-obrazovni rad na poslovima Nastavnika filozofije i sociologije 2019. godine. Magistarsku tezu Osnovni problem spoznaje u filozofiji Žan-Pol Sartra odbranila je 2020. godine i s time okončala studije II ciklusa (prosjek ocjena 9,59). Dodatno iskustvo za bavljenje filozofijom je stekla prevođenjem najnovijih filozofskih ostvarenja najvećih živućih filozofa današnjice, direktno stupivši u kontakt sa Mauriciom Ferarisom, Alanom Badjuom, Piterom Singerom, Martom Nusbaum, Sajmonom Blekburnom, Džudit Batler.

Nakon sprovedenih istraživanja, savjetovanja sa stručnjacima i procjene stanja što se tiče filozofije kao nauke, te učestvovanja na brojnim start-up i kulturnim dešavanjima, Galić od 2019. godine osniva strukovno Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia čiji je cilj razvoj i afirmacija filozofskih, naučnih i kulturnih vrijednosti BiH društva. Iste godine pokreće Sofia kafe, prvi filozofski kafe u Banjoj Luci. Uz podršku svog tima od 2021. godine postaje glavni i odgovorni urednik Naučno-popularnog časopisa A PRIORI. Nada se da će jednog dana biti u mogućnosti pomoći mladim ljudima koji su se nalazili i nalaze u sličnoj situaciji, te ih stipendirati i omogućiti im prostor za bavljenje naučnim radom i van akademije.

Od publikacija najvažnije je spomenuti da je Galić objavila dvije monografije: Galić, A. (2019) Uvijek glavu gore/ Kratke priče. Banja Luka: Udruženje Sofia ISBN 978-99976-779-2-1,  Galić, A. (2019) A šta to znači – misliti/ Kratki vodič za sve ljubitelje mudrosti. Banja Luka: Udruženje Sofia ISBN 978-99976-779-1-4, a ostatak naučno-stručne djelatnosti možete pogledati u Bibliografiji.

Pored navedenog, Galić je položila ispit i dobila sertifikat za poznavanje francuskog jezika Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci A1 nivo, prema zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike, 2021, dobrovoljni je davalac krvi, voli zdrav život i rad na sebi.

Galić se možete obratiti putem e-mail adrese na: ana.galic.bl@gmail.com, a Google Scholar profil pogledajte ovdje.

Bibliografija

 • Galić, Ana. Osvrt u Časopis za filozofiju i društvenu teoriju CENTAR ZA FILOZOFSKA ISTRAŽIVANJA DIJALOG 1-2. Alain Badiou, Pravi život, 76-79. Sarajevo: Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, 2017.
 • Galić, Ana. Prevod u Časopisu za društvenu i humanističku misao Noema, br. 3. Mauricio Ferraris: Realitizam. Postmoderni napad na realnost, 95-117. Banja Luka: Savez studenata Filozofskog fakulteta Banja Luka, 2017.
 • Galić, Ana. Čovjek kao žrtva i talac tehnike/ mali prilog jednoj velikoj temi. U Eidos, časopis za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja, 2, 177-182. Zenica: Udruženje za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja Eidos, 2018.
 • Galić, Ana. Smislena egzistencija unutar bivstvujućih/ Paralela između Kjerkegorovog i Jaspersovog odnošenja. U Radovi, časopis za humanističke i društvene nauke, 27, 61-72. Banja Luka: Univerzitet u Banjoj Luci, Filozofski fakultet, 2018.
 • Galić, Ana. Identitet ratnog i postratnog čovjeka/ U kontekstu zaborava. U Zborniku radova Socijalistička Jugoslavija kao neposredni fenomen naše svakodnevice: psihologija sjećanja, istorijski i intelektualni kontekst. Banja Luka, Savez studenata Filozofskog fakulteta Banja Luka, 2018.
 • Galić, Ana. Prevod u Časopisu za društvenu i humanističku misao Noema, br. 5. Alain Badiou: “Biti mlad, danas: smisao i besmisao” u Pravi život, 169-194. Banja Luka: Savez studenata Filozofskog fakulteta, 2018.
 • Galić, Ana. Egzistencijalni subjekt kao nosilac savremenog načina mišljenja. U Časopisu za društvenu i humanističku misao Noema, br. 6. 43 – 55. Banja Luka: Savez studenata Filozofskog fakulteta Banja Luka, 2019.
 • Galić, Ana. Prevod u Časopisu za društvenu i humanističku misao Noema, br. 6. Martha Nussbaum, Političke emocije, Na koji način je ljubav bitna za pravdu?, 139 – 161. Banja Luka, Savez studenata Filozofskog fakulteta Banja Luka, 2019.
 • Galić, Ana. Sloboda kao određenje čovjeka u egzistencijalnoj filozofiji Žan-Pol Sartra. U Eidos, časopis za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja, 3, 147-156. Zenica: Udruženje za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja Eidos, 2019.
 • Galić, Ana. A šta to znači misliti/Kratki vodič za sve ljubitelje mudrosti. Banja Luka: Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia, 2019.
 • Galić, Ana. Prevod u Časopisu za društvenu i humanističku misao Noema, br. 7. Peter Singer, ETIKA U STVARNOM SVIJETU/86 kratkih eseja o stvarima koje su bitne. 63. – 81. Banja Luka, Savez studenata Filozofskog fakulteta Banja Luka, 2019.
 • Galić, Ana. Prikaz u Časopisu Filozofskog fakulteta sveučilišta u Mostaru HUM, vol XIV, no. 23. Stojana Valan, Dostojevski i pojam odgovornosti kod Emanuela Levinasa, 327-327., Mostar: Filozofski fakultet, 2020.
 • Galić, Ana. Prikaz u  Časopisu za filozofiju Filozofskog fakulteta Arhe u Novom Sadu, God. 27 Br. 33. Miodrag Živanović, Horkhajmerova predavanja o Dekartu i Lajbnicu, 307-311. Novi Sad: Filozofski fakulet, 2020.
 • Galić, Ana. Master rad: Osnovni problem spoznaje u filozofiji Žan-Pol Sartra. Banja Luka: Filozofski fakultet Univerzitet u Banjoj Luci, 2020.
 • Galić, Ana. Osnovni princip spoznaje u filozofiji Žan-Pol Sartra, u Knjiga sažetaka. Naučni skup Banjalučki novembarski susreti 2020, broj 21, 12. Banja Luka: Filozofski fakultet Univerzitet u Banjoj Luci, 2020.
 • Galić, Ana. Prevod u Časopisu za društvenu i humanističku misao Noema, br. 8. Simon Blackburn, O istini, 121 – 132. Banja Luka, Filozofski fakultet Banja Luka, 2020.
 • Galić, Ana. Prikaz u Časopisu Sineza, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Godina 1, broj 1. Željko Škuljević, O(bez)drumljenost ili pokušaj nešto drugačijeg filozofskog „lutanja“, 136-138. Banja Luka: Filozofski fakultet, 2020.
 • Galić, Ana. Prevod u Časopisu za društvenu i humanističku misao Noema, br. 9. Judith Butler, “Mi, narod”: Misli o slobodi okupljanja, 95 – 107. Banja Luka, Filozofski fakultet Banja Luka, 2021.
 • Galić, Ana. Prevod u Naučno-popularnom časopisu A PRIORI, br. 1. Robert Braun, Richard Randell, Futurame sadašnjosti: “Problem vozača” u autonomnom vozilu socio-tehničkog imaginarija. Banja Luka: Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia, 2021.
 • Galić, Ana. Prikaz u Naučno-popularnom časopisu A PRIORI, br. 1. Aleksander Verner, Kako držati nastavu na fakultetu: praktični priručnik, preveo Markus Manojlović, 113. Banja Luka: Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, 2019,
 • Galić, Ana. Prikaz u Časopisu Sineza, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Godina 1, broj 2. Humbolt, V., Adorno, TV i Lisman, KP (2020). Od obrazovanja do neobrazovanja: tri teorije.[Preveli, priredili i uvodnu studiju napisali I. Cvejić i P. Krstić], 136-138. Banja Luka: Filozofski fakultet, 2020.
 • Galić, Ana. KRITIČKO MIŠLJENJE: Temelj unapređenja nastavnog procesa, u Knjiga sažetaka. Naučni skup Banjalučki novembarski susreti 2021, broj 22. 38, Banja Luka: Filozofski fakultet Univerzitet u Banjoj Luci, 2021.
 • Galić, Ana. Prikaz u Naučno-popularnom časopisu A PRIORI, Godina 1, br. 2. MAJKL RUZ: OZBILjNO SHVATANjE DARVINA/ NATURALISTIČKI PRISTUP FILOZOFIJI, 147 – 150. Banja Luka, Udruženje Sofia, 2021.
 • Galić, Ana. Prevod u Naučno-popularnom časopisu A PRIORI, Godina 1. br. 2. Ella Parodi, KRITIČKO ISTRAŽIVANJE PERCEPCIJE UČENIKA PRVE GODINE SREDNJIH ŠKOLA O RIMSKOM ROPSTVU DOKAZANO U PRIČAMA U UDŽBENIKU CAMBRIDGE KURS LATINSKOG JEZIKA, 79-96. Banja Luka: Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia, 2021.
 •  Galić, Ana. SAMOPROCJENA SPOSOBNOSTI KRITIČKOG MIŠLJENJA NOSILACA OBRAZOVNOG PROCESA U JAVNIM ŠKOLAMA SREDNJOŠKOLSKOG OBRAZOVANJA I UNIVERZITETIMA REPUBLIKE SRPSKE: Rezultati istraživanja, 67-77. Banja Luka: Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia, 2021.
 •  Galić, Ana. Uvođenje kritičkog mišljenja u nastavni plan i program srednjih škola kao samostalnog nastavnog predmeta, 13-24. Banja Luka: Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia, 2021.
 • Učesnik na studentskoj konferenciji: Politička Akademija (NUBL i Friedrich Ebert Stiftung): Građanin, društvo i politika u modernoj demokratiji, 2018.
 • Učesnik na naučnom skupu (Filozofski fakultet Univerzitet u Banjoj Luci): Banjalučki novembarski susreti 2020.
 • Učesnik na naučnom skupu (Filozofski fakultet Univerzitet u Banjoj Luci): Banjalučki novembarski susreti 2021.

 

Fb: Author anagalicblog

Instagram: @authoranagalicblog

Twitter: @anagalicblog 

Linkedin: Ana Galić

e-mail: ana.galic.bl@gmail.com

ana_potpis