KASTEL ČEKA NA – ŠTA?

Propadanje zidina Kastela svaki dan je sve brže, pogotovo nakon silnih vjetrova proteklog vikenda. Nedavno se i pojavio znak na kojem piše da se građani čuvaju od predmeta sa visine. Podsjeća na poplave i potpuno neadekvatnu postreakciju, jer preventivne mjere su do sada ostale nepoznate.

Zid je urušen još u septembru prošle godine, a ni danas stanje nije promijenjeno. Tada je gradonačelnik Slobodan Gavranović izjavio da se bez stručnog mišljenja Zavoda za zaštitu spomenika RS ne može učiniti ništa.

Tadašnji direktor Banskog Dvora, Milorad Petrić, pod čijim je upravljanjem Tvrđava Kastel, je takođe izjavio da ne može ništa da uradi osim da postavi bezbjedonosne trake.

Dok se pišu članci o simbolu grada Banje Luke i njegovim ljepotama, među kojima je prva znamenitost svakako i Tvrđava Kastel, cifra za održavanje travnjaka oko Kastela iznosi 50.000 KM, kako navodi najmlađi odbornik Grada.

A mi ćemo gledati kako nam Tvrđava propada, ili kako neko stradava. Jer lokaln ribari se pojavljuju svaki dan baš ispod ovih zidina.

 

Categories: Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s