NJEGUJMO PISANJE: Bivši koji je mrzio moje snove

Pa sad, svi mi imamo prošlost iza sebe i vjerovatno i bivše momke koji krase tu prošlost. Nevjerovatno je na šta smo sve spremni misliti da je “normalno” i to trpiti jer mislimo da to tako treba. Jedan psiholog, a kako je moja mati znala govoriti – sve i jednom treba doktor, kome oni mogu pomoći – nije daleko od istine. Taj psiholog me je doveo do toga da pravim scenu na fakultetu gdje sam studirala filozofiju i sociologiju, da preispitujem sebe – ko sam, kakva sam, da li vrijedim išta, a ono što mu nikako nije trebalo je reći da sam – frigidna.

Bio mi je prvi slatki momak sa kojim sam vodila ljubav. To je bilo ubrzo nakon ili u toku moga rada u jednoj kafani gdje sam izdržala kratko, a otpočela sam i uvijek kada tražim posao – putem malih oglasa. To su bili moji prvi mali oglasi. Prvi pozivi za posao, prvi koraci koje sam pravila i išla na par adresa – i tada su tražili samo konobarice. Tada nisam ništa znala. Imala sam između 20 i 21 godinu. Štreber. Siromašni. A na arhitekturi – jednom od najskupljih fakulteta, pogotovo za onog ko treba plaćati instrukcije iz matematike, nacrtne geometrije, statike, mehanike…U toj kafani me je pokušao uzeti i sam vlasnik, pa starci koji su se predstavljali kao moji drugi očevi, pa neki “stalni” gosti koji su tražili da im pokazujem ben na desnom kuku, starac koje me je odveo u motel Nanu “na kavu”, dao mi 400,00 KM, jer sam mu rekla da radim kako bih mogla uzeti nove patike, hlače, jaknu, torbu i sve što mi treba kao mladoj djevojci, a što od fakulteta ne mogu priuštiti; da bi gazda kafane rekao da će mi tek dati novac, ali ja njemu moram dati NEŠTO, odnosno spavati sa njim; nakon i jednog pokušaja silovanja u povratku kući, te obeščašćivanja gostiju te kafane na sofama na spratu, a uz moje prisustvo na donjem spratu – jer sam sam im spravljala piće, a oni su odrađivali svoj dio – žurka u kafiću je prestala, nikad nisam dobila pare za koje sam radila, a moj prvi mladić je nakon ovakvih doživljaja izgledao kao svetac.

Jer i njemu je bio prvi put. Ah. Ali taj prvi put jer je i on bio istih godina je samo značilo da je bio nesposoban. Na žalost. Bolje je naći nekoga “iskusnijeg” koji će te usrećiti ako to odluči, nego slabića koji se boji žena. Sve se završilo njegovim konstantnim ponižavanjem na svakom mogućem polju, a ja sam mislila da se vjenčanje bliži. Jesam, i ja sam glupa. Bila. Nakon tri godine mi je saopštio nakon povratka sa filozofijade da će pokušati sa jednom crvenokosom mjesec dana, preko ljeta, pa će mi se vratiti ako ne bude sa njom išlo. Msm, zar treba dalje…

A crvenokosina frendica je studirala sa mnom sada već na drugom studiju, pa me smirivala – ne brini ništa, ona se brzo zasiti svega, vratiće ti se on…Na šta sam se naravno posvađala sa njom pred lijepom publikom u bifeu, prozivajući je da je ista kučka kao i ova druga i tako dalje…

Nije lako preživjeti mladost. Zato imam razumijevanja za mlada srca koja tek ulaze u život. Kako je izgledala vaša mladost?

 

Pišite mi i na Fb stranici Auhtor anagalic blog, a možete me naći i na Instagramu pod @authoranagalicblog.

Categories: Tags:

4 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s