Rogovi diavola u Milanu i da li ćemo još čuti za njega?

 

 

Saint Ambrose barring Theodosius from Milan Cathedral is a 1619–1620 painting by Anthony van Dyck.jpg

Saint Ambrose barring Theodosius from Milan Cathedral 1619–1620 painting by Anthony van Dyck

Jedna od legendi vezana za grad Milano vodi nas do samog đavola i mnogi u to vjeruju, pa nije neobično što je to postalo jedno od turističkih znamenitosti grada Milana. Da li je to sve istina ili ne mnogi se pitaju, ali opet ne mogu dati odgovor zašto je stub na kojem je đavo ostavio tragove – a rimskog je porijekla- tu i kako se tu stvorio, te je potpuno različit od svih drugi građevinskih materijala u okolini.

Bazilika svetog Ambrosija u Milanu (Italija)građena je po želji samog sveca(saint Ambrose), u periodu od 379 – 386 g, na prostoru gdje su bili sahranjeni hrišćanski mučenici nakon rimskih progona. Prvobitno nazvana “Basilica martyrium”,nakon njegove smrti postala je mjesto čuvanja i njegovih relikvija, te promijenila ime u Baziliku svetog Ambrozija.

Skoro do temelja bazilika je porušena 1943. godine, tokom II svjetskog rata.

Devil’s Column, Milan © 2016 Stefano Zocchi.jpg

Devil’s Column, Milan © 2016 Stefano Zocchi

A legenda kaže?

U vrijeme kada se đavo(devil) pojavio sveti Ambrosije je bio biskup, ne još svetac. Imao je mnogo nadležnosti o kojima je trebalo voditi računa, te se đavo svojski trudio da Ambrosija na bilo koji način potkupi. Kako je Ambrosio bio čovjek koji je brzo i praktično rješavao probleme kada se jedne večeri đavo pojavio dok se Abrosio šetao, ovaj ga je šutnuo i gurnuo na stup, te se đavo rogovima zabio. Tu je proveo dosta vremena pokušavajući se osloboditi, a po nekima čitavu noć, ali pošto nije uspio, morao je sebe spasiti i onda prestrašen, nestati.

Postoji vjerovanje da se svake godine na taj dan vidi đavo(diavolo) kako prolazi na kočiji spremnoj sa dušama za pakao, a to uskršnje veče ujedno privlači i sataniste koji dolaze da obilježe đavolje projavljivanje.

Popularna tumačenja kažu da rupe mirišu na sumpor te da kada se prisloni uvo mogu se čuti zvukovi pakla, opet neki tvrde da je to mjesto pošto je bilo namijenjeno simboličnom odbacivanju svih paganskih vjerovanja novokrunisanih germansko-rimskih vladara, u stvari nazvano Đavoljim stubom kako bi samo naznačili svu ironiju vlastodržaca.

Kako god, neki vjeruju, neki ne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s