MUZIČKA SEDMICA NA AUTHOR ANAGALICBLOG (DAN 6.): Kiesza

Još jedna pjevačica i muzičarka koja zna da svira više različitih instrumenata, dolazi iz Kanade, a vjerovali ili ne već sa 16 godina vrijeme je provodila u marincima. Keisza (pravo ime Kiesa Rae Ellestad), koja trenutno radi i živi u Njujorku i Londonu, na 1. mjesto britanskog UK singles chart-a je došla svojim hit singlom “Hideaway” 26. aprila 2014. godine.

Pripadnik Kraljevske kanadske mornarice, prije toga instruktor jedrenja (sa samo 16 godina), Kiesza je tokom svoje vojne službe pjevala zajedno sa vojnicima, istovremeno učeći sama da svira gitaru. Nakon toga Kiesza je krenula na časove u Young Canadians (Umjetnička škola), učeći da pleše step i džez, a sa 15 je trenirala i balet, da bi ubrzo imala povredu koljena i tako joj je karijera balerine okončana u startu.

Prvu pjesmu napisala je sa 18 godina, u trenutku razvoda njenih roditelja i već te iste godine čula je tu istu pjesmu kako je puštaju na radiju.

Čini se da je multitalentovana Kiesza osoba koja u svemu što radi briljira, a toga ima zaista dosta. Sljedeći korak u njenoj muzičkoj karijeri jeste gostovanje u Folk Routes gdje je na poziv Tom Coxwortha pjevala uživo. Nakon toga kreće na studije, u Selkirk, ne treba reći da je osvojila stipendiju kako bi pohađala Berklee Muzički Univerzitet u Bostonu, a učila je klavijaturu, glas i gitaru. Od 2010, nakon završenog fakulteta, odlazi u Njujork.

Njene tekstove pjevaju Rihanna, Kyle Minogue i Icona Pop, a stil njenog prvog singla, koji je napravljen tako da je Kiesza prehodala čitav spot ulicama Njujorka, plešući sa svakim na koga naiđe, Rolling Stone je prokomentarisao kao “impresivan” (treba dodati da kritike koje upućuju kako magazin Rolling Stone tako i ostali, znače mnogo, jer vidjeli smo da su Ekka okarakterisali kao umjetnika bez karaktera, tako da će ovaj epitet “impresivan” i te kako opisati ovu umjetnicu). Keisza ne samo da je impresivna nego je svaka njena pjesma kako u izviđačkoj (glas), tako i u plesnoj (koreografija), modnoj (stil), video (saradnja sa kvalitetnim scenaristima) i tekstualnoj pripremi – razrađena i dovedena skoro do savršenstva. Da je Kiesza neko ko je 100% profesionalac govori i činjenica da je tokom snimanja spota “Hideaway” imala jedno slomljeno rebro, da bi nakon snimanja spota morala mirovati narednih mjesec (!) dana.

Nakon “Hideaway“, dolazi i naredni singl – novi cover za pjesmu “What is love” (Haddaway), u sporijoj verziji, zatim “Giant in my Heart“, a tu je i album “Sound of a woman“, pušten 17. oktobra 2014. godine. Kritike na račun albuma su različite, uglavnom pozitivne sa naglaskom na nevjerovatan glas koji ima Kiesza, a i ovdje imamo borbu sa identitetom, tako da su se kritike najviše fokusirale na nedostatak Kieszine prepoznatljivosti u smislu muzičkog stila, što će vjerovatno biti razmatrano u budućem radu (da, kritike su neminovne, ali to ne znači da se treba povuću pod deku i plakati do kraja života).

Preporuke urednika i uživajte!

 

Pogledati i na: Mreža za izgradnju mira

ana_potpis

Categories:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s