SOFIA KAFE U SEPTEMBRU Dr Goran Rujević: ČIJA JE MERA LEPOTE Zlatni presek i matematička deskripcija lepog

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia u septembru organizuje predavanje na temu Čija je mera lepote: Zlatni presek i matematička deskripcija lepog, gdje će gost predavač biti dr Goran Rujević. Domaćin filozofskog kafea je picerija Verdi u Banjoj Luci, preko puta Gimnazije, a vrijeme održavanja predavanja je 29.09.2021. godine u 19 časova.

Predavač: Dr Goran Rujević

Tema: Čija je mera lepote?

Mjesto: Picerija Verdi, Branka Majstorovića 21, Banja Luka (preko puta Gimnazije)

Vrijeme: 29.09.2021. sa početkom u 19 časova

O predavanju

Simetrija, proporcija, šablon – brojni su matematički pojmovi koji se koriste za opisivanje vizuelno lepih stvari. Neki učenjaci idu korak dalje i ove matematičke karakteristike smatraju za pokazatelje objektivnosti lepote: Aristotel i Vitruvije ističu simetriju lepih stvari, Pačoli je pisao o božanskim proporcijama, a Dali je redovno inkorporirao matematičke figure u svoja dela. Međutim, koliko god da su matematički elementi definitivni i precizni, oni su istovremeno i apstraktni i otvoreni za interpretiranje. Moć primenjene matematike oduvek je ležala u njenoj univerzalnosti, u mogućnosti da se matematičke pravilnosti pronađu među raznoraznim elementima, a simetrija i proporcija su samo neke od tih pravilnosti. Stoga, vredi postaviti pitanje zašto se neki matematički pojmovi povezuju sa vizuelnom lepotom, a neki ne. Takođe, vredi se zapitati šta znači posedovanje matematičkog obeležja lepote: da li govorimo o jednostavnom opisu stanja stvari ili tu pravilnost želimo da ispostavimo kao standard? Za pronalaženje odgovora na ova pitanja osvrnućemo se na jednu od najčešće pominjanih matematičko-estetskih pravilnosti, takozvani zlatni presek, koji je kroz istoriju upotrebljavan i kao matematička deskripcija lepote (pronalaženje zlatnog preseka u prirodnim strukturama), ali i kao normativ lepog (Le Korbizjeov Modulor). Analiza slučajeva u kojima se zlatni presek zaista javlja i slučajeva u kojima je on pogrešno tumačen dovešće nas do zanimljive spoznaje: postoje opravdani razlozi za matematiku lepog, ali to nije račun koji je sputavajući, već naprotiv, oslobađajući i u pogledu matematike i u pogledu lepote.

O predavaču

Dr Goran Rujević (1988) zaposlen je kao docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Na istom fakultetu završio je osnovne i master studije, te 2019. godine odbranio doktorsku disertaciju o Kantovoj filozofiji nauke pod imenom “Problem prediktivnog jaza”. Oblasti interesovanja su mu filozofija prirodnih nauka, filozofija matematike, kao i metodika nastave i popularizacije filozofije. Deo svog vremena posvećuje prevođenju sa engleskog i nemačkog jezika.

U Banjoj Luci, 07.09.2021. godine                                            Ana Galić, organizator Sofia kafea

Buka magazin: https://www.6yka.com/novosti/dr-goran-rujevic-cija-je-mera-lepote-zlatni-presek-i-matematicka-deskripcija-lepog
Nezavisne novine: https://www.nezavisne.com/kultura/knjizevnost/Sofia-kafe-Predavanje-na-temu-Cija-je-mera-lepote/679806

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s