OKRUGLI STO: Kritičko mišljenje kao obrazovni cilj 21. vijeka

Saopštenje za javnost,

OKRUGLI STO: Kritičko mišljenje kao obrazovni cilj 21. vijeka

Pozivamo vas na Okrugli sto na temu: Kritičko mišljenje kao obrazovni cilj 21. vijeka. Okrugli sto će biti održan u Amfiteatru (203) Filozofskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, na adresi Bulevar vojvode Petra Bojovića broj 1A,  31. marta, 2022. godine sa početkom u 12:00 časova.

Termin kritičko mišljenje možda bi najbolje mogli odrediti kao pažljivo mišljenje usmjereno na cilj. Sam pojam i definisanje kritičkog mišljenja je veoma širok, pa pomenimo tri izdvojena gledišta: suspenzija donošenja odluka tokom procesa mišljenja, proces kontemplacije i uvida ili istraživanja koji ne vodi sudovima, a tu je i naknadno emotivno reagovanje.

Kada je riječ o obrazovanju, kritičko mišljenje je i startna i ciljna pozicija.

Naučni odbor:

  1. Doc. dr. Bruno Ćurko, Učiteljski studijski program, Filozofski fakulet Univerzitet u Splitu, bcurko@ffst.hr

Bio je predsjednik je Hrvatskog filozofskog društva do kraja 2021. godine. Član je Međunarodnog žirija na “Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi”, te voditelj hrvatske delegacije pri istoj. Takođe je član uredništava različitih znanstvenih časopisa, a od 2013. godine obnaša funkciju izvršnog urednika časopisa “Metodički ogledi”. Osnivač je i tajnik  Udruge za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi „MALA FILOZOFIJA”. Od 2009.do danas održao više od 1100 radionica s djecom  (filozofija s djecom). 

 2. Prof. dr. Una Popović, Studijski program Filozofija, Filozofski fakultet u Novom Sadu, vanredni profesor, unapopovic@ff.uns.ac.rs

Od 2008. godine član je upravnog odbora i naučni sekretar Estetičkog društva Srbije. Od 2011. godine stručni je sekretar Srpskog filozofskog društva, a od 2017. i član upravnog odbora. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za 2014. godinu u kategoriji stvaralaštvo mladih – nauka, za doktorsku disertaciju.

3. Prof. dr. Siniša Lakić, Studijski program Psihologija, Filozofski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, vanredni profesor, sinisa.lakic@ff.unibl.org

Od 2012. godine je Akademski koordinator za međunarodnu razmjenu studenata i osoblja Filozofskog fakulteta. Od 2017. ima zvanje sertifikovanog evaluatora društvenih projekata koje dodjeljuje Evaluatorski institut pri Univerzitetu u Klermontu (SAD). Mada se primarno bavi metodološkim pitanjima, Njegova istraživačka i stručna interesovanja su pored metodoloških pitanja vezana i za: procjenu osobina ličnosti, darovitost, strategije učenja, socijalne identitete i evaluaciju u visokom obrazovanju.

Moderator okruglog stola je Ana Galić mr, iz Udruženja Sofia.

Glavne teme Okruglog stola su:

1. Reforma obrazovanja i prijedlog uvođenja kritičkog mišljenja u nastavni proces

2. FILOZOFIJA OBRAZOVANJA i kritičko mišljenje

3. Zašto je kritičko mišljenje prva vještina 21. vijeka?

Organizator Okruglog stola je Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia, u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci.

U Banjoj Luci, 16.02.2022. godine                                              
Ana Galić, predsjednik udruženja

Buka magazin: https://www.6yka.com/novosti/okrugli-sto-kriticko-misljenje-kao-obrazovni-cilj-21-vijeka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s