NJEGUJMO PISANJE: Savremena filozofija u 15 lekcija – Cornel West

Sedmi dan je posvećen Cornel Westu. Projekat: 15 dana sa 15 filozofa upravo oslovljen sa ciljem da filozofiramo danas predstavlja nam neka od najznačajnijih i najuticajnijih filozofskih imena današnjice.

Foto: Cornel West, print screen

Odlomak:

Crna proročanska vatra

Zašto treba da govorimo o crnoj proročanskoj vatri, pita Vest u uvodu knjige „Crna proročanska vatra“, njegovom najnovijem radu. Pita se i stvari da li se veliki pokreti i dalje odigravaju duboko dolje u našim dušama. „Da li smo zaboravili kako to izgleda biti u vatri zbog pravde.“

Od ubistva Martina Lutera Kinga nešto je umrlo u Americi, piše Vest i objašnjava da se sa prelaskom sa Mi-svijesti na Ja-svijest povećao osjećaj crnog kolektivnog poraza a crni pokret je usvojio i ne tako sretan zavodljiv mit individulizma u američkoj kulturi. Dalje piše: …crna populacija je nekada akcenat stavljala na pomaganje zajednici, podizanje drugih i nalazila je zadovoljstvo u osnaživanju ljudi. Danas, većina tih crnaca je podlegla individualističkim projektima u potrazi za bogatstvom, zdravljem i statusom. Nekada je crni narod polagao veliki značaj podizanju sve i jednog glasa. Danas, crni narod jurca u potrazi za dolarima. Američka kultura je način života opsjednut sticanjem dolara. Crnačka kultura ovome je suprostavljena. Pravda se ne može svesti na tržišnu cijenu… Osnovna ideja ove knjige jeste, kako i sam Vest govori, da se ponovo povrati da crna proročanska vatra posebno među mlađom populacijom. Za Vesta je kultura njegovog naroda jedna od najbogatijih u svijetu.

Ostatak teksta pročitajte klikom na: FILOZOFIRAJMO DANAS! KORNEL VEST. PROJEKAT : 15 DANA SA 15 FILOZOFA.

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s