NJEGUJMO PISANJE: Savremena filozofija u 15 lekcija – Timothy Morton

Deveti dan Projekta: 15 dana sa 15 filozofa je rezervisan za filozofa Timothy Mortona-a. Sve su ovo tako poznata i zvučna imena u filozofiji i zaista im treba ukazati čast bar spomenuvši njihov rad u jednom od ovakvih projekata.

Foto: Timothy morton, print screen

Odlomak:

Ekologija bez Prirode (2007)

U Uvodu svoga najpoznatijeg djela “Ekologija bez Prirode”, Morton nam opisuje kako niko ne voli da se spominje riječ nesavjesno; ili okruženje; tako rizikujemo da zvučimo dosadno, osuđujuće ili histerično ili kao miks svega navedenog. Kada to spomenemo i izgovorimo, Morton zapaža da to tada postane dio svijesti, svjesno, savjesno.

U ovoj knjizi Morton koristi prije svega umjetnost kako bi samu Prirodu doveo u svjesno, a što se inače doživljava kao “ono tamo”, neprizvano i ušuškano u našu nesvjesnost. Estetika će u ovom slučaju imati ključnu ulogu uspostavljaući načine osjećanja i doživljavanja ovog mjesta. U ovoj knjizi pod nazivom “Ekologija bez Prirode” vidimo na koji način je  Priroda kao takva istisnuta iz svih ekoloških pokreta. Ekokriticizam se pod vodstvom Mortonove palice bavi upravo brigom za planetu Zemlju i budućim oblicima života na njoj budući da je čovjek razvio sve raspoložive alate za njeno uništenje.

Ostatak teksta pročitajte klikom na: FILOZOFIRAJMO DANAS! TIMOTI MORTON. PROJEKAT : 15 DANA SA 15 FILOZOFA.

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s