NJEGUJMO PISANJE: Taxista mi je ispričao sve o puzanju

Author anagalicblog

I tako se vraćam kući taksijem iz jedne od institucija, a taksista i ja ulazimo lagano u priču. Vidim da je pismen, pri tom mislivši da osim što zna da je gramatički neispravno reći ODPAKIVAMO, čovjek u stvari pravi presjek društvene situacije u kojoj se nalazi. I tu jeste i veličina čovjeka. Građanina. Pojedinca kao ličnosti. To što misli. Što je svjestan.

Nakon rasprave da li jesam ili nisam trebala ići pješke i do odredišta i nazad jer me je isti čovjek vozio i tamo i kući, pa razamtranja koliko tačno minuta meni treba do tamo, a koliko jednom tipičnom muškarcu, dolazimo do teme da sam već jednom išla u tom pravcu kada sam morala intervjuisati gospodina vlasnika jedne fabrike obuće.

-Gospodina?! on će meni.

-A dobro a šta da kažem, ne mogu reći majmuna, ipak sam akademski građanin…odgovaram kao tipična profesorica.

I tako mi odmah krenušmo u samu stvar kao da se poznajemo i poštujemo od malih nogu.

Da, rekoh, bila sam s njim tri sata radivši intervju, a kada sam se vratila u kancelariju koja je bila tu na Mejdanu, rekla sam kolegama da odmah idem kući i da me više ništa ne pitaju do kraja dana.

Nastavlja se priča, sa mišljenjem koliki snob moraš biti da bi bio on. I klasična priča je da taksista ima nekog u porodici ko je radio tamo i da  maltretiranja, ona psihička, dovode ljude do otkaza i spašavanja žive glave.

Imam i ja šta da dodam, a to je da sam radivši kao čistačica u Merkatoru radila sa kolegicom koja je jadnica upravo dala otkaz baš tu, nakon sedam ili osam godina i ono što jadnica nije mogla trpiti jesu ta verbalna zlostavljanja, a ono što je mene kao ženu dodatno zaboljelo, a iskustva imam u radu u pogonu – jeste to što nije smjela ustati da promijeni uložak kada je imala menstrualni ciklus nego bi prije nego što krene na posao stavljala po nekoliko komada.

-Šta da mu radimo? Treba ga zaustaviti…Ništa, eto šta, biti mudriji malo…

Eh da, narode zaslijepljeni, mislim se i ja i ljut taksista, uz te naše opaske. A za kraj smo se prisjetili komentara našeg naroda koji i u takvim situacijama uspijeva biti humorističan – kada je u Kini poslodavac natjerao svoje zaposlene da pužu jer nisu nešto uradili kako treba pa je to odmah izašlo u svijet, naši ljudi su rekli da će sada ići kolona od Beme do Klasa.

I kao što bi mnogi znali reći – pametnom dosta.

Pišite mi i na Fb stranici Author anagalicblog, a naćićete me i na Instagramu @authoranagalicblog.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s